Der kan være mange årsager til at man gerne vil begynde på meal prepping. Det kan være at leve sundere, at mindske madspild, at spare tid i hverdagen osv. Uanset årsagen er meal prepping en god idé, fordi det er med til at holde fokus og få overblik.
Hvad er meal prepping
Vi har desværre ikke noget godt udtryk for meal prepping på dansk, men helt overordnet betyder det måltidsforberedelse. Dvs. at man forbereder sine måltider til fx den kommende uge
Meal prepping lyder umiddelbart kompliceret og tidskrævende og det kan det i den grad også være, når man er helt nybegynder. For hvor meget skal man forberede og hvor meget kan man forberede?
Hvis du er nybegynder indenfor meal prepping, vil jeg ikke anbefale at du starter med at forberede alle ugens måltider på én gang. Med de her tips og gode råd kan du stille og roligt komme i gang og gøre meal prepping til en vane.
Fordele ved meal prepping
Spar tid
Hvis du bare bruger lidt tid på at forberede én gang om ugen, har du allerede sparet meget tid i forhold til at skulle gøre det samme hver dag.
Spar penge
Du bliver ikke fristet af dyre sandwiches eller en hapsdog på tanken til frokost, når du allerede har nem mad med.
Maden er klar når du er sulten
Du behøver ikke at bruge lang tid på at forberede maden, når du kommer sulten og træt hjem.
Spis sundere
Gør grøntsagerne til det nemme snack-valg, når de allerede er skyllet, renset og skåret ud.
Begræns madspild
Hvis du kun køber og forbereder det du skal bruge, er der meget mindre mad som bliver smidt ud, fordi det gemte sig bagerst i grøntsagsskuffen.
Mindsker stress
Du behøver ikke bekymre dig om hvad du skal lave til aftensmad, tiden du skal bruge på at lave det og på at handle ind.
Sådan kan du forberede mad til en hel uge
- Beslut dig for hvad du vil forberede.
Vil du lave tilbehør til ugens aftensmad, ordne grøntsagerne og bage bollerne til madpakkerne eller lave så meget som muligt af ugens måltider?
- Lav en plan
Hvornår vil du handle og hvornår vil du lave maden? Kan du lave det hele, mens børnene sover til middag om søndagen, eller er det bedre at lade dem være med?
- Hav alt klar når du går i gang
Sørg for at du både har de ingredienser du skal bruge og det udstyr du skal bruge. Og sørg for at køkkenet er ryddet inden du går i gang, så der ikke er beskidte tallerkner eller stabler af aviser, reklamer og tegninger rundt omkring på køkkenbordet..
- Vær realistisk
Det er altid fint at starte i det små. Du kan ikke lave 3 simre-gryderetter til fryseren, hvis du kun har to gryder og du kan ikke nå at skrive indkøbsseddel, handle og forberede mad til en hel uge, hvis du kun har to timer søndag eftermiddag. Start småt, så kan du altid udvide efterhånden.
Få dine prints her
Vil du have adgang til Gratis Goodies? Det koster kun din emailadresse.
Hvilken mad kan du forberede?
Grøntsager
Langt de fleste grøntsager kan sagtens skylles, renses og skæres ud for forhånd. Tænk over om de skal bruges som gnavegrønt, i salaten eller indgå i en ret, når du skærer dem ud.
Du kan fx. sagtens skære peberfrugt både i stave til madpakken og i tern til gryderetten på onsdag i samme omgang.
Gode grøntsager at forberede:
- Gulerødder
- Peberfrugt
- Asparges
- Løg
- Blomkål
- Broccoli
- Bønner
Pasta og ris
Kog pastaen til fx pastasalater og risene til en ret med stegte ris på forhånd, så er du allerede et step foran til aftensmaden.
Madpakke
Det behøver ikke at være tidskrævende at lave andre ting end bare rugbrødsmadder til madpakken. Det tager ingen tid at lave lækre madpakker med wraps, pastasalater, salater, pitabrød osv, hvis du allereder har skåret grøntsager, kogt eller stegt kød, kogt pasta, snittet salat og kogt æg på forhånd.
Morgenmad
Hvis du kun er til havregrød eller all bran med mælk, så bliver det ikke meget nemmere. Men du kan sagtens lave en sund, mættende og spændende morgenmad på forhånd uden at skulle bruge meget tid om morgenen, fx:
- Vafler, der bare skal lunes.
- Æggemuffins
- English muffins, der kan kommes i ovnen lige fra fryseren.
- Overnight oats.
- Granola eller anden sprød topping til din yoghurt.
- Bøtter med ingredienser til smoothies, der bare skal blendes med mælk eller juice.
Kød
Der er masser af muligheder for at forberede kød på forhånd, både til aftensmad og madpakke. Bare lav rigeligt, når du er i gang. Det kan holde sig i 3 dage i køleskabet eller komme i fryseren.
Krydr og steg hakket oksekød til tacos og pitabrød, kog kylling til pastasalaten, fredagspizzaen og kylling i karry og lav kødboller til spaghettiretten og suppen.
Snacks
De fleste trænger til lidt at spise, når de kommer trætte og sultne hjem om eftermiddagen. Især børn. Hvis der ikke skal tys til chokoladebarer og nutellamadder, er det godt at have forberedt nogle sunde (eller mindre usunde) snacks, som kan tage den værste sult indtil aftensmaden.
Du kan fx. på forhånd lave
- Små portionsposer med kiks, nødder, tørret frugt eller trail mix (peanuts, rosiner, saltstænger og – meget få – m&m’s)
- Grøntsagsstave med dip
- Hjemmelavede muslibarer
- Bøtter med ingredienser til smoothies, der bare skal blendes med mælk eller juice.
Salater
En salat er hurtigt lavet, hvis du allerede har skåret alle grøntsagerne på forhånd. Tilsæt lidt knas, som fx nødder eller brødcroutoner, lidt blødt som fx avokado eller frisk mozzarella og måske lidt kød, så har du næsten et helt måltid.
Få dine prints her
Vil du have adgang til Gratis Goodies? Det koster kun din emailadresse.
1 Comment on Meal prepping for begyndere
Comments are closed.