Jeg har rigtig godt styr på alle mine billeder. Nu! Men det havde jeg ikke, dengang jeg opdagede at jeg havde tæt på 20.000 billeder på min telefon, en masse på mit kamera, en kasse med løse billeder i et skab, og en anden kasse et andet sted, gamle negativer et tredje sted. Og mine billedalbums indeholdt kun billeder, der var mere end 15 år gamle. Jeg havde mange billeder alle vegne og jeg havde slet ikke overblik over dem. Her viser jeg dig, hvordan du kan få styr på dine printede billeder.

Jeg elsker at tage billeder og jeg elsker at kigge på billeder. Især rejsebilleder og familiebilleder. Mine børn elsker billeder med dem selv på. Og dem er der mange af. Rigtig mange. Men jeg har overblik over dem og alt er sat i system. Både de digitale og de fysiske billeder.

Min største motivation er at vores billeder skal være tilgængelige for mine børn – også når jeg engang ikke er her mere og derfor hedder serien her ‘Barndomsbilleder’

I denne serie kan du læse …

Sådan får du styr på dine printede billeder

  • Saml dine billeder på et sted
  • Tænk over formålet
  • Sørg for at du har hvad du skal bruge
  • Sorter billederne
  • Smid ud
  • Scan dine billeder
  • Organiser
Få styr på dine printede billeder

Saml dine billeder på ét sted

Ligesom da vi fik styr på de digitale billeder, skal vi starte med at samle alle billeder på et sted for at få overblik. Så find billederne frem fra albums, kasser, skuffer og skabe og vælg et sted hvor du kan arbejde med sorteringen. Afhængig af hvor mange billeder du har, kan det godt tage et stykke tid. Så lad være med at vælge spisebordet, hvis I skal have gæster til spisning i morgen.

Hvis du har arvet meget gamle albums, hvor din mor eller mormor sirligt har skrevet lidt tekst til hvert billede, ville jeg lade dem være som de er. Albummet er jo et stort minde i sig selv. Men hvis du har albums fra 90’erne af den slag hvor man satte billederne på klistrede sider og lagde noget klart plast over, så ville jeg få dem ud hurtigst muligt. Der er syre i, som ødelægger billederne. Og limen holder helt sikkert ikke længere alligevel.

Tænk over formålet

Mens du sorterer er det vigtigt at tænke over hvad der skal ske med billederne. Det gør arbejdet meget lettere, når du har en plan med billederne. Måske ved du at du vil lave en collage med et bestemt emne, have dem alle i fotoalbums, eller gemme de fleste i en kasse til senere brug.

Sørg for at du har hvad du skal bruge

Det er vigtigt, at alt hvad du bruger er syrefrit, da det ellers vil gulne billederne med tiden. Pas også på med at røre for meget ved billederne, da selv rene hænder har olie, som kan smitte af på billederne.

  • Arkivkasser
  • Indekskort 
  • Fotoalbums
  • Plastiklommer
  • Ringbind
  • Handsker
  • En blød ren klud
  • Post-its eller notepapir
  • Blyant eller syrefri tusch

Sorter billederne

Nu er det tid til at sortere billederne. Inddel dit arbejdsbord i zoner og sæt en post-it, så du ved hvor billederne skal hen. Hvis du har mange der skal arkiveres, kan du også godt sortere dem i arkivkasser med det samme.

Du kan inddele efter årstal, som nok er den simpleste metode, så du får billederne i kronologisk rækkefølge. Men hvis det er ældre billeder, arvede billeder eller billeder fra svigerfamiliens side kan det være lidt svært at årstalsbestemme. Involver familien og alle der måtte genkende billedet.

Hvis der er for mange billeder som ikke kan årstalsbestemmes, kan du sortere efter fx. tema (fødselsdage, jul, ferier osv.) eller efter personer.

Smid ud

Ja man må gerne smide billeder ud. Gisp! Lad os være ærlige. Vi har alle sammen billeder, som er slørede og uskarpe, eller med personer vi ikke engang har en relation til. Især fra dengang vi brugte filmruller og gemte samtlige billeder, når de var fremkaldt. Hvis billedet ikke er godt eller ikke har en betydning, så ud med det. Eller giv det til en person, som billedet vil have betydning for.

Scan dine billeder

Scan alle de gamle billeder, som ikke allerede findes digitalt. Det er tidskrævende, men sorteringen bør være overskuelig, hvis du har fået lavet et system for dine digitale billeder. Husk også at lave en back-up af dem.

Organiser

Når du har fået sorteret og scannet alle dine billeder, er det tid til at få dem organiseret. Vælg de billeder ud, der skal vises frem. Se 7 måder du kan vise dine billeder frem – og arkiver resten i syrefri arkivkasser.

Når du vælger fotoalbum, så vælg nogle som du gerne vil have stående fremme, så de er tilgængelige. Vælg også gerne nogle, hvor der er plads til lidt tekst ved siden af billederne.

Brug indekskort til at holde overblik i arkivkasserne. 

Skriv bag på billederne med en blød blyant eller en syrefri tusch, som minimum dato, anledning, person(er) og relation.

Klap dig selv på skulderen og nyd billederne

Du har gjort et kæmpe stykke arbejde, både for dig selv og dine børn, børnebørn og fremtidige generationer, så fejr din succes og nyd alle dine billeder.
Få styr på dine printede billeder

Få dine prints her

Vil du have adgang til Gratis Goodies? Det koster kun din emailadresse.

Læs resten af serien! 

Sharing is caring! Del på Pinterest