Der er vist ingen af os, der kan sige os fri fra at have rigtig mange billeder liggende på vores telefon. Mange flere end vi har tænkt os at gøre brug af. I dag skal det handle om hvordan du kan få styr på dine digitale billeder.

Jeg elsker at tage billeder og jeg elsker at kigge på billeder. Især rejsebilleder og familiebilleder. Mine børn elsker billeder med dem selv på. Og dem er der mange af. Rigtig mange. Men jeg har overblik over dem og alt er sat i system. Både de digitale og de fysiske billeder.

Min største motivation er at vores billeder skal være tilgængelige for mine børn – også når jeg engang ikke er her mere og derfor hedder serien her ‘Barndomsbilleder’

I denne serie kan du læse …

Sådan får du styr på dine digitale billeder

  • Saml dine billeder på et sted
  • Fordel billederne i undermapper eller albums
  • Slet billeder
  • Navngiv billeder
  • Lav en god struktur
  • Vedligehold
Få overblik over dine digitale billeder

Saml dine billeder på ét sted

Vi har digitale billeder rigtig mange steder. På vores telefon, tablet og kamera, på computeren, på den gamle computer, på USB-stik, CD’er og memorycards, på en ekstern harddisk osv.

Første opgave er at få samlet alle digitale billeder på ét sted, som kan bruges som udgangspunkt for sorteringen. Det skal helst være på din computer eller på en ekstern harddisk, hvor der er plads nok til det hele. Og husk en back-up. Altid back-up!

Fordel billederne i undermapper eller albums

I stedet for en stor pulje af billeder fra de sidste 5-10 år, giver det større overblik at fordele billederne i mindre portioner. De kan være uger, måneder eller år. For mig passer det bedst med måneder.

Da jeg startede min sortering, havde jeg digitale billeder for omkring 10 år og det blev lidt for mange mapper på ugebasis. På den anden side havde jeg mange tusind billeder om året efter jeg blev mor, så fordelingen på årsbasis var for overvældende. Så lav en struktur, der virker bedst for dig. Husk at det ikke nødvendigvis er den endelige struktur, men den giver godt overblik, mens vi arbejder med sortering.

Slet billeder

Du har helt sikkert billeder der skal slettes, selvom du helst ikke vil være ved det. Jeg kender det godt. Hvad nu hvis det var lige dét billede der viste sig at være det bedste/sjoveste at kigge på om 20 år. Alle billeder har jo en historie bag sig og vi har nok alle sammen billeder fra barndommen, hvor der er en der har lukkede øjne eller et sjovt udtryk, som vi kan grine lidt af i dag.

Men det handler heller ikke om at slette ikke-perfekte billeder. Det handler om vi ikke behøver at beholde alle 4 billeder fra den morgen, vi lige skulle tage billeder af barnets frisure, eller de 42 billeder af solnedgangen på ferien, eller de 17 billeder junior tog af sofapuden, da han fik fat i telefonen en dag.

Vær kritisk, både med de billeder du sletter og de billeder du beholder.

Navngiv og tag billeder

Det her punkt er det absolut mest tidskrævende, men også vigtigt. Det er svært at søge billeder frem hvis de hedder IMG_4505, IMG_4506 eller noget så fancy som 6e0810c7-10b6-47d2-8ec1-b9eef4ac86e6. Det er ihverfald svært at huske i hovedet.

Find i stedet på et system der indeholder dato, begivenheder eller steder. Det vil gøre det så meget nemmere for dig, hvis du skal bruge billedet igen.

Husk også at tagge personer på billedet. Du ved måske hvem der er på, men kan du huske det om 20 år? Og ved din familie det, hvis de ikke kan spørge dig?

Lav en god struktur

Det kan sagtens være, at du gerne vil beholde billederne i de månedsopdelte mapper, men måske vil du hellere sortere dem efter anledning, personer eller andet. Det vigtigste er at finde på en struktur som passer bedst til dig, så du hurtigt kan finde de billeder du vil. 

Vedligehold

Det er et kæmpe arbejde at sortere flere års digitale billeder. Når du nu har fået ryddet op i billederne, så gør dig selv den tjeneste at fortsætte det gode arbejde. Det bliver meget mindre overvældende, hvis du gør det jævnligt. Så lav en plan og hold ved. Slet ubrugelige billeder dagligt, flyt billeder til det rigtige album ugentligt og brug tid på at udvælge de bedste til print månedligt. Du ved, hvad der virker bedst for dig.

Få overblik over dine digitale billeder

Tips til at få styr på digitale billeder

Lad være med at starte fra begyndelsen når du skal sortere billeder. Det er fristende at starte med allerførste digitale billede, eller med dengang børnene kom til verden, eller dengang I flyttede sammen. Det bliver for overvældende og du ender med at føle dig konstant bagud.

Start med i dag, denne måned, dette år. På den måde får du lavet et system, som du kan bruge fremadrettet, så du hele tiden sorterer i nutid. Og så kan du altid gå baglæns fra i dag, når tiden er til det. 

Når du navngiver billeder og mapper, så start ALTID med år, måned og dag; ååååmmdd. 

Tænk over formålet med dine billeder. Både når du tager dem og når du sorterer dem. Vi tager helt sikkert ikke billeder med det formål, at de skal ligge på telefonen til evig tid, vel? Formålet er heller ikke at der skal være så mange som muligt og at de skal være sorteret i passende mapper på computeren.

Dit formål kan være at dokumentere børnenes barndom, at sikre familiehistorien gennem billeder, at samle minder, at lave scrapbøger, at vise dem frem. Eller lidt af det det hele. Eller noget helt andet.

Få dine prints her

Vil du have adgang til Gratis Goodies? Det koster kun din emailadresse.

Læs resten af serien! 

Sharing is caring! Del på Pinterest